Vuosikertomus
Uutismedian liiton 113. toimintavuosi
Vauhdilla eteenpäin
Uutismedian liiton ensimmäinen ja sanomalehtikustantajien liittohistorian 113. toimintavuosi sujui vauhdikkaasti ja hyvässä hengessä. Pandemia-aaltojen jatkuminen oli jo tuttua, ja kaikki liiton toiminnot toteutuivat joko etänä, hybridinä ja osin jo fyysisenäkin.
Uutismedia nousi muun media-alan mukana kevään 2020 mainostulojen jyrkästä pudotuksesta. Mediamainontaan käytettiin vuonna 2021 Suomessa yli 13 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Sanomalehdistössä mainonnan kokonaiskasvu oli lähes 9 prosenttia. Sanomalehdistön digitaalinen mainonta kasvoi lähes 24 prosenttia. Myös lukemisen digitalisoituminen jatkui.
Talouden toipuminen ja tulevaisuudenuskon vahvistuminen näkyi useiden mediayhtiöiden uusrekrytointeina ja uusien tuotteiden lanseerauksina.
Edunvalvonta
Journalismin koronatuen jatkona osallistuimme aktiivisesti pysyvämmän mediatuen valmisteltuun, mutta liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus ei saanut hallitukselta rahoitusta.
Valvoimme uutismedian etuja sekä Suomen että Euroopan unionin päätöksenteossa muun muassa postilain ja jakelutuen valmistelussa, lehtien arvonlisäveron alentamisessa, Yleisradio-lain uudistamisessa, tekijänoikeuslain uudistamisessa, puhelinmyynnin sääntelyssä ja EU:n uusien digitaalisten säädösten valmistelussa.
Osallistuimme aktiivisesti uutismediakustantajien kansainväliseen edunvalvontaan ennen kaikkea eurooppalaisella tasolla.
Markkinointi ja tutkimukset
Tuotimme jäsenyritysten liiketoiminnan kehittämisen tueksi tilastoja, tutkimuksia ja tulevia mahdollisuuksia luotaavia analyysejä.
Jäsenlehtiemme lukijamarkkinoinnin tueksi tuottamamme Kyllä minä selviän -aineistot muistuttivat uutismedian kertovan paitsi viimeisimmät uutiset myös tarjoavan erilaisia näkökulmia, vertaistukea, ikkunoita ihmisyyden eri muotoihin jokaisessa arkipäivässä. Sananvapauden päivänä nostimme esiin sanojan vastuun sanoistaan ja sanojen synnyttämistä teoista.
Sanomalehdet ja kaupunkilehdet olivat kärkisijoilla, kun selvitimme medioiden merkitystä äänestyspäätöksen tukena niin kuntavaaleissa kuin ensimmäisissä aluevaaleissa. Aluevaalit 2022 -tutkimuksemme oli ensimmäisiä tutkimuksia, joka paljasti, ettei äänioikeutetuilla ollut kovin hyvää käsitystä näiden vaalien tarkoituksesta.
Uutismedian liitto sitoutui media-alan ja graafisen teollisuuden ympäristötavoitteeseen. Sen mukaan yritysten omat suorat päästöt nollataan vuoteen 2030 mennessä ja epäsuoria päästöjä vähennetään.
Mediakasvatus
Sanomalehtiviikko muuttui liiton nimenmuutoksen vanavedessä Uutisten viikoksi. Viikolla korostettiin luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkitystä. Teemaviikon slogan oli ”Väärä tieto leviää nopeammin kuin mikään virus”. Uutisten viikolla julkaistussa Nuoret, uutiset ja luottamus -tutkimuksessa selvisi, että uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden nuorten media-arkea.
Tuotimme useita uusia oppimateriaaleja koulujen ja oppilaitosten käyttöön mediakasvatuksen tueksi. Laajensimme mediakasvatustoimintaamme lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisiin sekä erityisryhmien opetukseen.
Kaupunkilehdet ja paikallislehdet
Painetun lehden jakamiseen liittyvät kustannus- ja toimintavarmuushuolet sekä mediankäytön digitalisoituminen kannustavat kaupunki- ja paikallislehtiä etsimään omaa digipolkuaan.
Pandemian aikana paikallisilla lehdillä oli merkittävä rooli tarkistetun tiedon välittäjinä ja turvallisen keskustelun foorumeina. Valtakunnan uutiset olivat yhtäkkiä aivan samalla tavalla erittäin paikallisia, ja ihmisillä oli suuri halu seurata uutisointia aiheesta.
Kaupunki- ja paikallislehtien aloitteesta syntynyt Pureudu paikalliseen -mediakasvatusmateriaali innosti näkemään lähelle ja perehtymään oman alueen paikalliseen uutismediaan.
Kaupunki- ja paikallislehtien parhaimmisto palkittiin Vuoden parhaat -palkintogaalassa Suurilla Lehtipäivillä Seinäjoella.
Suomen Lehdistö
Suomen Lehdistö uudistui vuoden alussa: lehden formaatti pieneni aikakauslehtikokoon, ilme muuttui aiempaa värikkäämmäksi, alan ihmisistä kertovia juttuja terävöitettiin ja ulkomaisen, etenkin pohjoismaisen median kehittämistyöstä kerrotaan aiempaa enemmän.
Verkkokävijämäärämme harppasi 80 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Vuoden lopussa valmistelimme verkkouudistusta.
Tapahtumat ja koulutukset
Tarjosimme liiton laajan koulutustarjonnan pääasiassa webinaareina. Vuoden huipennus oli suuren suosion saavuttanut livetapaaminen marraskuussa Suurilla Lehtipäivillä Seinäjoella, sopivasti ennen omikronviruksen leviämistä ja uusia rajoituksia. Järjestämämme koulutustilaisuudet tavoittivat vuoden aikana yli 1700 henkilöä.
Jäsenneuvonta
Asiantuntijamme tarjoavat jäsenillemme myös oikeudellista neuvontaa ja auttavat toimitusten arjessa esiin nousevissa konkreettisissa kysymyksissä. Keväällä lehtijuttujen jakamista ja tekijänoikeuksia koskenut kysymys jalostui jäsenyrityksen, juristien ja viestinnän yhteistyöllä Jos haluat jakaa lehtijuttuja, tee se oikein -aineistoksi. Aineiston avulla jäsenemme voivat muistuttaa juttujen jakamisen periaatteista kaikissa julkaisukanavissaan.