Vuosikertomus
Sanomalehtien Liiton 111. toimintavuosi
”Liitto ajaa näkyvämmin ja paremmin ennakoiden alan strategisesti tärkeitä kysymyksiä”
Sanomalehtien Liitto on entistäkin luotettavampi ja asiantuntevampi ja ajaa jäsenistön etuja aiempaa paremmin. Näin arvioivat liiton jäsenyritysten edustajat syksyllä 2019 tehdyssä jäsenkyselyssä.
Erityisesti liiton edunvalvonnan nähtiin parantuneen. Edunvalvonta oli toinen toimintavuoden painopisteistä. Toinen oli jäsenyritysten muutoskyvykkyyden lisääminen.
Myös toimialan seuraaminen ja siitä raportointi sekä mielikuvatutkimukset saivat jäseniltä aiempaa parempia arvioita. Nämä kuuluivat liiton strategisiin päämääriin.
Vaalivuosi näkyi monella tapaa liiton toiminnassa. Hallitusohjelmavaikuttaminen yhdessä Medialiiton kanssa alkoi jo edellisen vuoden aikana. Sanomalehtien Liiton vastuulla oli erityisesti jakelun edunvalvonta. Lehtijakelun ongelmat – kallis hinta, heikko laatu ja huono saatavuus – sekä liiton laatima, kansalaisten jakelupalvelut turvaava jakelun uudistusmalli olivat esillä liiton kaikessa vaikuttamistyössä.
Pitkään edunvalvontatyön tavoitteena ollut digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron lasku painettujen lehtien tasolle toteutui vihdoin heinäkuun alussa.
Journalismin rooli korostui monin tavoin. Kansainvälisten vaalivaikuttamisen esimerkkien seurauksena myös kevään eduskunta- ja europarlamenttivaalien aikaan oltiin kiinnostuneita ulkopuolisten tahojen pyrkimyksistä vaikuttaa vaalituloksiin. Sanomalehtien Liitto tutki sekä suomalaisten näkemyksiä vaikuttamispyrkimyksistä että heidän tärkeimpiä tiedonlähteitään ehdokasvalinnassa.
Vaikuttaminen oli vahvasti esillä myös liiton mediakasvatustoiminnassa. Yläkoululaisille tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että nuoret tahtoisivat äänensä vahvemmin kuuluviin sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa että mediassa. Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media on heille selkeästi luontevin vaikuttamisen kanava.
Yksi liiton tärkeistä rooleista on toimialan seuraaminen ja siihen liittyvän tiedon levittäminen. Alkuvuodesta toteutettiin verkkosivu-uudistus, joka mahdollistaa tiedon entistä paremman jakamisen. Myös Suomen Lehdistön merkitys toimialatiedon tuottajana on edelleen tärkeä.
Liiton työtä tehdään ennen kaikkea yhteistyössä jäsenyritysten kanssa. Yrityksiltä saadut tiedot ja palaute ovat tärkeitä toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hallituksen, strategiaryhmien ja jaostojen jäsenten antama panos toimialan eteen on korvaamatonta.
Markkinointi ja tutkimukset
Liitto vahvisti sanomalehdistön roolia yhteiskunnan rakentajana ja luotettavana tiedonlähteenä myös tuottamalla jäsenlehtiensä käyttöön markkinointimateriaaleja. Teemoina olivat muun muassa mielipiteiden ja faktojen erot sekä vastuu sanoista ja erimielisten ymmärtäminen.
Liitto keräsi tutkimustietoa alan tulevaisuuden rakentamisen tueksi ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Vuosittaiseen tapaan seurattiin uutismedian käyttöä, erilaisten asenteiden ja medioiden mielikuvien muutosta suomalaisten keskuudessa, sanomalehtien merkitystä ja mieluisinta mainosvälinettä sekä jäsenyrityksissä työskentelevien näkemyksiä alan tulevaisuudesta.
Tutkimuksista kävi muun muassa ilmi, että digitaaliset sanomalehdet ovat nuorten aikuisten pääasiallinen uutisten lähde, sanomalehti on yleissivistykselle tärkein media, luottamus suomalaisiin toimittajiin on kasvanut selvästi ja sanomalehdet koetaan vastuullisimmin toimiviksi medioiksi.
Mediakasvatus
Liiton mediakasvatustoiminnassa kannustettiin lapsia ja nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan, selvitettiin perusopetuksen opettajien näkemyksiä mediakasvatuksesta sekä järjestettiin mediakasvatuskoulutuksia opettajille yhteistyössä jäsenlehtien kanssa.
Sanomalehtiviikon teema oli vaalikevään kunniaksi vaikuttaminen ja tarjolla oli tietoa ja työkaluja muutoksentekijöille. Perusopetuksen opettajille tehdyn selvityksen mukaan lähes kaikki opettajat pitävät mediakasvatusta tärkeänä ja reilusti yli puolet kokee, että sen merkitys ja tarve on kasvanut.
Nuorten lukutaitoa ja osallisuutta edistettiin media- ja markkinointialan yhteisellä Kunnioitamme nuorta lukijaa -lukutaitositoumuksella, joka haastoi medioita huomioimaan nuoria entistä paremmin. YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä liitto osallistui ensimmäistä kertaa järjestettyyn Read Hour -lukutuntiin sekä tuotti jäsenlehdille kampanjan, joka kannusti perehtymään ajankohtaisiin puheenaiheisiin.
Kaupunki- ja paikallislehdet
Kaupunki- ja paikallislehtijaostojen toiminnassa ratkottiin jäsenlehtien kohtaamia haasteita. Näistä suurimmat olivat jakelun kustannukset, painetun lehden mediamyynnin laskun, uusien tulovirtoja tuottavien ideoiden puutteen ja jakelun laadun.
Vuoden lopulla Postin lakko pakotti paikallislehdet avaamaan näköislehtensä vapaasti luettavaksi. Tilanteesta syntyi Pureudu paikallisiin -kampanja, johon osallistui yli 100 paikallislehteä eri puolilla Suomea. Kampanja onnistui houkuttelemaan suomalaisia näköislehtien ääreen.
Kaupunki- ja paikallislehtien parhaimmisto palkittiin perinteiseen tapaan syksyllä Suurilla Lehtipäivillä. Laatukilpailuihin osallistui yhteensä 119 lehteä, 55 juttua ja 49 verkkopalvelua.
Suomen Lehdistö
Suomen Lehdistö, media-alan oma lehti, seurasi ja ennakoi alan kehitystä verkossa ja kahdeksassa printtilehdessä. Kesäkuussa ilmestynyt Tilastot & tarinat -erikoisnumero toimi jokavuotisena katsauksena lehdistön tulojen kehitykseen. Tilattavan printtilehden ohella ilmestyi kaksi maksutonta uutiskirjettä, jotka laajensivat lehden lukijakuntaa. Loppuvuodesta Suomen Lehdistö alkoi suunnitella uudistuksia nykyistä laajemman yleisön saamiseksi.
Kansainvälinen yhteistyö
Sanomalehtien Liitto osallistui aktiivisesti sanomalehtikustantajien pohjoismaiseen, eurooppalaiseen ja globaaliin edunvalvontaan yhteistyössä alan muiden järjestöjen kanssa. Brysselissä toimiva News Media Europen (NME) kautta vaikutettiin Euroopan unionin lainsäädäntöön, sanomalehtien maailmanjärjestö WAN-IFRA:n (World Association of Newspapers and News Publishers) välityksellä puolustettiin sananvapautta ja tuettiin uutismedian liiketoiminnan kehittämistä ja Kansainvälisen lehdistöinstituutin – International Press Institute (IPI) – Suomen ryhmässä tuettiin sananvapautta.
Pohjoismaisten sanomalehtikustantajien liittojen yhteistyöelin Nordiska Tidningsutgivarnas Samarbetsnämnd (NTS) täytti 100 vuotta. Juhlakokous pidettiin elokuussa Oslossa.