Sananvapaus
Sananvapauteen kuuluu aina vastuu
Perustuslain turvaama sananvapaus takaa kansalaisille oikeuden ilmaista itseään ja vastaanottaa tietoa. Sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu. Jokainen sanankäyttäjä vastaa viestistään viime kädessä oikeudessa, mikäli lain sallimat rajat ylittyvät.
Lehdissä sisältövastuun kantaa lain mukaan päätoimittaja. Hän vastaa jokaisesta julkaistusta sanasta ja kuvasta, sekä toimituksellisesta sisällöstä että mainoksista. Journalismiin kuuluu olennaisesti eettinen harkinta siitä, mitä kannattaa julkaista.
Vastuullinen journalismi tarkoittaa sananvapauden käyttöä sisältövastuun kantaen. Vastuullinen media pyrkii aina tarkistamaan tietonsa mahdollisimman hyvin. Jos virheitä kuitenkin sattuu, media korjaa virheensä asianmukaisesti.
Suomessa on maailman vanhin painovapauslaki. Se säädettiin Ruotsi-Suomessa 1766. Suomi on ollut vuodesta toiseen lehdistönvapauden kärkimaita maailmassa.
> Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä
> Toimittajat ilman rajoja
Sananvapauden päivä 3.5.
Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti 3. toukokuuta.
Sanomalehtien maailmanjärjestö WAN-IFRA ja monet muut sananvapautta puolustavat järjestöt kehottavat hallituksia ja viranomaisia huolehtimaan toimittajien turvallisuudesta ja vapaudesta tehdä työtään.
Suomessa sanomalehdet korostavat sananvapauden päivänä rooliaan sananvapauden puolustajina ja toteuttajina sekä kansalaisten vaikutuskanavana ja mielipidefoorumina.
YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Päivämäärä, 3. toukokuuta, tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3.5.1991. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.
> Suomen YK-liitto: Kansainvälinen lehdistönvapauden päivä
> Unesco: World Press Freedom Day
Sananvapauden päivä 2020
Kaikesta huolimatta me olemme vapaita.
Tänä keväänä me olemme menettäneet fyysisen vapautemme. Mutta emme ole menettäneet tärkeää etuoikeuttamme, sananvapauttamme. Sanoilla voimme ilmaista myötätuntoa, välittämistä, lämpöä. Sanoilla olemme läsnä. Sanoilla voimme rakastaa, tukea, auttaa yli vaikeiden aikojen. Ehkä vihapuheen aika on nyt ohi, edes hetkeksi – ja tilalle on tullut jotain muuta, empatiaa toinen toisiamme kohtaan.
Nyt meidän kannattaa kertoa, että välitämme; puhumalla läheistemme kanssa, kuuntelemalla lastemme asiaa, antamalla myötätuntoa ystävämme huoliin, antamalla yksinäiselle yhteisön, auttamalla muistisairasta löytämään kadoksissa olevat sanat. Pienillä sanoilla on suuri vaikutus.
Me olemme vapaita välittämään toinen toisistamme.
Kuuntele Sanomalehtien Liiton ja RadioMedian yhteinen ”Kaikesta huolimatta me olemme vapaita” -radiokampanja: