Tekijänoikeus
Tekijänoikeus suojaa myös lehtijuttuja
Löysitkö mielenkiintoisen lehtijutun? Annoitko haastattelun lehteen? Haluaisitko jakaa sen omilla verkkosivuillasi tai sosiaalisessa mediassa?
Lehtijutut ovat tekijänoikeudellista materiaalia ja niiden jakamista koskevat tietyt säännöt – kaikki internetistä löytyvä materiaali ei ole vapaasti käytettävissä. Ensisijaisesti kannattaa jakaa jutun linkki ja ohjata lukijat lehden verkkosivuille.
Lehtijutun kopioiden jakamiseen tarvitaan lupa
Lehtijutun tai lehdessä julkaistun kuvan kopioiminen millä tahansa tekniikalla ja kopion jakaminen verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa on tekijänoikeudellisesti jutun saattamista yleisön saataville. Tähän tarvitaan pääsääntöisesti lupa tekijänoikeuden haltijalta, tässä tapauksessa lehden kustantajalta.
Lähtökohta on, että painetun lehden tai näköislehden jutuista otettujen valokuvien ja kuvakaappauksien tai maksumuurin takaa kopioitujen juttujen jakamiseen verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa tulee saada lupa alkuperäiseltä julkaisijalta. Myös juttuun haastatellun tai muuten jutussa osallisena olleen on pyydettävä lupa jutun jakamiseen.
Sallitut jakotavat
Verkkolehden juttuja on sallittua jakaa käyttämällä lehden tarjoamia jakopainikkeita tai lähettämällä jutusta linkin, joka ohjaa lukijat lehden verkkosivuille.
Lisäksi on sallittua kopioida lehtijuttu printistä tai verkosta yksityiseen käyttöön. Tekijänoikeuslain tarkoittama yksityinen käyttö merkitsee omaa ja lähipiirin käyttöä. Lehtijutun voi siis kopioida ja jakaa lähipiirilleen. Kopion jakaminen sosiaalisen median alustalle ei kuitenkaan todennäköisesti ole yksityistä käyttöä tekijänoikeuslain tarkoittamalla tavalla. Tämä johtuu siitä, että sosiaalisen median alustalla lehtijutun kopion pääsee tavallisesti lukemaan lähipiiriä runsaslukuisempi joukko (esimerkiksi kymmenet henkilöt).
Myös siteeraaminen on sallittua. Lehtijuttua voi siteerata eli lainata osaa jutusta. Siteeraamista käytetään usein tilanteissa, joissa halutaan omassa tekstissä selventää tai havainnollistaa käsiteltyä asiaa esimerkin avulla. Siteeraamiseen vedoten ei voi kuitenkaan julkaista kokonaista artikkelia.
Juttujen jakamista koskevissa kysymyksissä voi olla yhteydessä lehteen
Lukijan oma sosiaalisessa mediassa julkaistu päivitys lehtijuttukopioineen voi kerätä suuremman yleisön kuin lehdellä on tilaajia ja jopa lukijoita, eikä tämä sosiaalisen median yleisö ole maksanut lehden tilauksesta. Mitä enemmän lehtiä tilataan ja sisällöistä maksetaan, sitä paremmat mahdollisuudet lehdillä on tarjota juttuja jatkossakin. Paikallisen lehden elinvoimaisuus ja ylipäänsä lehden olemassaolo perustuu nykyisin yhä enemmän lehden tilausmaksuihin.
Jokainen kustantaja ja lehti päättää itse, miten se suhtautuu juttujen jakamiseen. Juttujen jakamista koskevissa kysymyksissä kannattaa olla suoraan yhteydessä lehteen.
Tekijänoikeusloukkausten seuraukset
Tekijänoikeuden suojaamien teosten käyttö lainvastaisesti, ilman oikeudenhaltijan lupaa, on tekijänoikeuden loukkaus. Tästä voi seurata hyvitysvelvollisuus tai jopa rangaistusvastuu, riippuen onko kyseessä tekijänoikeusrikkomus vai tekijänoikeusrikos.
Tekijänoikeuslaissa säädetty tekijänoikeusrikkomus edellyttää teoksen kopioimista tai jakamista tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Rikoslaissa säädetty tekijänoikeusrikos edellyttää ansiotarkoitusta ja sitä, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa oikeudenhaltijalle.
Olet kuitenkin turvallisilla vesillä, kun jaat jutun linkkinä lehden verkkosivuille tai pyydät luvan julkaisijalta, jos haluat jakaa jutun jollain muulla tavalla.
Asiantuntijana Uutismedian liiton juridinen asiantuntija Johanna Haapiainen-Makkonen.
Lue lisää: Kopioston Tekijänoikeuden ABC