Uutisten viikolla perehdytään paikalliseen uutismediaan
31.1.2022Koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa vietetään 31.1.–4.2.2022. Viikko antaa lapsille, nuorille ja aikuisille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.
Vuoden 2022 Uutisten viikko innostaa näkemään lähelle ja perehtymään oman alueen paikalliseen uutismediaan. Paikkakunnan asioista tuskin kukaan tietää paremmin kuin alueen oma lehti. Oma, journalistinen uutismedia on olennainen osa paikallisdemokratiaa ja erinomainen apuväline vaikkapa uusille asukkaille. Paikallinen media taipuu moneksi ja tuntee ihmisten arjen.
Uutismedian liiton yli 200 jäsenlehteä, pienimmistä kaupunkilehdistä suuriin valtakunnallisiin, ovat kaikki Julkisen sanan neuvoston jäseniä. Jokainen niissä työskentelevä toimittaja on sitoutunut journalistin eettisiin ohjeisiin.
Mediakasvatusmateriaaleja joka lähtöön
Uutisten viikolle tuottamamme Perehdy paikalliseen – opettajan ideapakka hyödyntää paikallista uutismediaa. Se vahvistaa paikallisidentiteettiä ja kotoutumista, harjaannuttaa eri tekstilajeihin, opastaa journalistisen ja kaupallisen viestin eroihin sekä vastuulliseen journalismiin. Tehtävät aktivoivat eri aisteja ja kannustavat toimintaan.
Perehdy paikalliseen -materiaali syntyi suomea toisena kielenä opettavien aloitteesta.
– Aikuisille suomenoppijoille on tarjolla vain vähän mediakasvatusmateriaaleja, vaikka tarve on ilmeinen. Siksi kehittelimme Perehdy paikalliseen -kortit. Niiden nerokkuus piilee siinä, että vaikka teemat ovat aikuisten maailmasta, kuten asunnon hankkiminen ja ruokaostokset, kortit soveltuvat myös lapsille ja nuorille, mediakasvatusasiantuntija Susanna Ahonen kertoo.
Verkkosivuillamme osoitteesta www.uutismediakasvatus.fi on tarjolla monipuolisesti materiaaleja mediakasvatukseen eri ikäisille. Tarjolla on työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, aineistoja juttuprojekteihin ja vinkkejä vaikuttajille. Kannattaa ottaa käyttöön myös mediakasvatukselliset oppituntivinkit, joiden avulla voi ottaa uutiset osaksi opetusta.
– Ennen joulua aloitimme viidennen oppituntivinkkikategorian, joka keskittyy erityisryhmien tarpeisiin. Vinkkien tehtävät ovat lyhyitä ja tehtävissä käytetty kieli selkeää ja yksinkertaista. Tavoitteena on, että myös suomen kielen vasta-alkajat pääsevät kärryille, Ahonen kertoo.
Uutisten viikon kyselytutkimus kartoitti koulujen mediakasvatuksen tilaa vuonna 2022
Juuri valmistuneessa Mediakasvatus kouluissa 2022 -kyselyssä kartoitimme mm. sitä, millaista apua ja tukea opettajat mediakasvatukseen kaipaavat. Lähes puolet opettajista (41,5 %) kokee tarvitsevansa tukea ja täydennyskoulutusta algoritmien lukutaidossa. Miltei yhtä paljon kaivattiin tukea ja täydennyskoulutusta omaan mediatuottamiseen (40,9 %). Kolmanneksi nousi datan hallinta ja tietoturva (36,2 %).
Kyselystä ilmeni, että opettajat hyödyntävät opetuksessaan aktiivisesti uutisia – niitä käyttää yli 90 prosenttia vastaajista. Painettua tai digitaalista sanomalehteä opetuksessaan hyödyntää yli 80 prosenttia vastanneista. Tuloksista ilmenee, että lähes kaikki opettajat pitävät suomalaisia uutismedioita luotettavina. Vain yksi vastaaja kertoi olevansa täysin eri mieltä. Tutustu tuloksiin: Opettajat kaipaavat tukea algoritmien lukutaitoon ja median tuottamiseen
Uutisten viikko näkyy lehtien sisällöissä
Uutismedian liiton jäsenlehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti teemaviikkoon. Viikko näkyy lehtien sisällöissä ja valtaosa toimittaa lehtiä opetuskäyttöön. Jotkut avaavat näköislehtensä kaikkien luettavaksi Uutisten viikon kunniaksi. Tänä vuonna kouluvierailut ovat koronan vuoksi valtaosin peruttu, mutta osa lehdistä järjestää etävierailuja.