Tekijänoikeuslain parannettava lehtikustantajien neuvotteluasemaa alustajättien kanssa
9.11.2021Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnos hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta edellyttää Uutismedian liiton mukaan perusteellista jatkovalmistelua. Varsinaisen eduskunnalle annettavan hallituksen esityksen kanssa ei tulisi hätiköidä.
Uutismedian liiton lausunnossa todetaan, että esitysluonnoksessa on kustantajien kannalta olennaisia puutteita. Esitysluonnos ei tarjoa täysimääräisesti DSM-direktiivin mahdollistamia parannuksia lehtikustantajien asemaan. Esitysluonnos onkin omiaan johtamaan siihen, että Suomessa suurten verkkoyhtiöiden ja sosiaalisen median palveluntarjoajien mahdollisuudet hyödyntää oikeudenhaltijoiden sisältöinvestointeja vahvistuvat edelleen.
”Esitysluonnoksen jatkovalmistelussa tulisi uuden lehtijulkaisujen suojan osalta varmistua siitä, että tekijänoikeuslaki esitöineen käytännössä tukee aidosti lehtikustantajien neuvottelu- ja sopimisasemaa suhteessa suuriin alustayhtiöihin”, Uutismedian liiton lakiasiainjohtaja Ismo Huhtanen toteaa.
Uutismedian liiton mukaan tekijänoikeuslain esitöissä tulisi lehtijulkaisujen suojan yhteydessä selkeästi mainita tietoverkon hakupalvelut mahdollisina lehtikustantajan lähioikeuden käyttäjinä. Myöskään tiettyä lehtijulkaisun osaa, kuten otsikkoa, ei tulisi säätää ”vapaaksi” lehtijulkaisujen suojasta, eikä laissa tai esitöissä pitäisi päättää sanojen ”sallituista” tai ”kielletyistä” lukumääristä.
”Jotta uusi lehtijulkaisujen suoja ei vesittyisi heti alkuunsa, tulisi media-alan täsmennysehdotukset ottaa jatkovalmistelussa huomioon. Lehtikustantaja tulisi myös lisätä lakiin oikeudenhaltijaksi, jolla on muiden oikeudenhaltijoiden tavoin oikeus edellyttää sosiaalisen median yhtiöiltä vastuullista toimintaa ja sopia sekä tarvittaessa puuttua lehtijulkaisujen ei-yksityiseen käyttöön some-palveluissa”, Huhtanen korostaa.
Tekijänoikeuslakiin tulisi lisätä tavanomainen sopimuslisenssisäännös, joka helpottaisi sopimista lehtikustantajan suojan tietoverkkokäytöstä. Säännöksessä tulisi olla mukana kielto-oikeus, jolla varmistetaan lehtikustantajille mahdollisuus sopia myös suoraan tietoverkon palveluntarjoajien kanssa.
Esitysluonnos poistaa lehtikustantajien oikeuden sopia lehtiaineistojen käytöstä opetuksessa. Nykyisen, toimivan sopimuslisenssimallin tilalle ehdotetaan teosten opetuskäyttöön pakkolisenssiä, jossa oikeudenhaltijoiden korvaus riippuisi pitkälti valtion budjetista.
”Luonnoksessa ehdotetaan opetuspoikkeuksen säätämistä erittäin laajassa merkityksessä ja nykyisen, toimivan sopimuslisenssijärjestelmän purkamista. Digitalisaatio tai DSM-direktiivi eivät tällaista radikaalia paradigman muutosta edellytä”, Huhtanen huomauttaa.
Uutismedian liiton mukaan teosten opetuskäytön tulee myös digitaalisessa ajassa perustua sopimiseen ja sopimuslisenssin käyttöön. Kysymys on laajasti lehtikustantajien aineistoa hyödyntävästä ja kiinteästi oppimateriaalimarkkinaan vaikuttavasta käytöstä kouluissa ja oppilaitoksissa.
Uutismedian liiton mukaan tekijänoikeuksia käyttävien yritysten ja tekijöiden välistä suoraa sopimista koskevat säännökset ovat esitysluonnoksessa lähtökohtaisesti onnistuneita. Perustelut edellyttävät jatkovalmistelussa joitakin täsmennyksiä, joilla huolehditaan luonnosta paremmin esimerkiksi kilpailulainsäädännön ja käyttäjäyritysten liikesalaisuuksien kunnioittamisesta.