Mediapolitiikka vahvasti esillä valtioneuvoston demokratiatavoitteissa
4.11.2022Mediapolitiikka, moniäänisen ammattimaisen median turvaaminen ja mediakasvatuksen vahvistaminen ovat keskeisesti mukana valtioneuvoston 3.11. hyväksymissä suomalaisen demokratiapolitiikan tavoitteissa 2020-luvulle. Periaatepäätöksen tavoitteena on, että Suomi kuuluu jatkossakin maailman demokraattisimpien maiden joukkoon.
Valtioneuvoston päätös sisältää kuusi keskeistä linjausta. Ne käsittelevät mediakysymysten lisäksi muun muassa vaalijärjestelmän toimivuutta, kansalaisten osallistumismahdollisuuksia, hallinnon avoimuutta, elinvoimaista kansalaisyhteiskuntaa ja Suomen osallistumista kansainväliseen demokratiatyöhön.
Demokratialle tärkeän monipuolisen ja moniarvoisen, sananvapauden vastuulliseen käyttöön kannustavan mediaympäristön edistämiseksi ehdotetaan mediapolitiikkaa, jonka keskiössä ovat sekä Yleisradio että yksityinen journalistinen media:
”Suomeen tarvitaan pitkäjänteistä, hallinnonalat ylittävää mediapolitiikkaa. Tämä auttaisi turvaamaan ammattimedian toimintaedellytykset. Hallinnonalat ylittävää mediapolitiikkaa koordinoimaan tulisi perustaa oma ministerityöryhmä.”
”Journalistisella medialla on tärkeä rooli esimerkiksi informaatiovaikuttamisen kitkemisessä. Median toimintaedellytysten turvaaminen tulee huomioida myös turvallisuus- ja yhteiskuntarauhakysymyksenä. Toimintaedellytysten turvaaminen edellyttää konkreettisia panostuksia”, valtioneuvosto linjaa.
Periaatepäätöksen mukaan kansalaistaitoja sekä avointa keskustelua vahvistetaan disinformaation tunnistamiseksi ja torjumiseksi.
”Suomessakin on tärkeää edelleen vahvistaa kaikkien ikäryhmien sekä erityisesti lasten ja nuorten laaja-alaista digitaalista sivistystä, muun muassa kykyä kriittiseen digitaaliseen ja medialukutaitoon. Mediakasvatuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen tulee varata riittävät resurssit ja vuonna 2019 laadittujen kansallisten mediakasvatuslinjausten toteutuminen tulee varmistaa sekä toimeenpanna laaja-alaista monilukutaitoa edistävä Kansallinen lukutaitostrategia 2030.”
Uutismedian liiton liittojohtaja Jukka Holmberg on tyytyväinen maan hallituksen peruslinjauksiin.
”Media-alan merkitys luotettavan tiedon tuottajana ja toimivan demokratian turvaajana on ymmärretty hyvin. Samoin kuin demokratia, vapaa mediakaan ei ole itsestäänselvyys. Viimeistään seuraavalta hallitukselta odotetaan ymmärryksen lisäksi myös konkreettisia, näitä periaatelinjauksia tukevia päätöksiä.”
Medialiitto korosti journalistisen median ja informaatiolukutaidon merkitystä lausunnossaan periaatepäätöksen luonnoksesta. Mediapolitiikan luominen on sekä Medialiiton että Journalistiliiton keskeinen tavoite seuraavan hallituksen ohjelmaan.
Uutismedian liitto tekee edunvalvontatyötä yhteistyössä Medialiiton kanssa.
Journalismin tunnistaminen kuuluu yleissivistykseen
Uutismedian liiton informaatiolukutaitohanke tarjoaa välineitä disinformaation taklaamiseen.
Journalismin arvopohjan, ammattieettisten periaatteiden, Julkisen sanan neuvoston itsesääntelyn ja journalistisen prosessin ymmärtäminen lisää väestön kykyä arvioida uutismedian ja muiden vastuullisten tiedotusvälineiden luotettavuutta suhteessa kaikkeen muuhun viestintään. Uutismedian liitto ehdottaa ratkaisuksi niin sanottua Viron mallia, jossa jo perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin on kirjattu osaamistavoitteeksi muun muassa se, että peruskoulun suorittanut tuntee journalistisen etiikan perusteet. Myös kotoutumiskoulutuksen opetussisältöihin tarvitaan länsimaisen journalismin perusperiaatteet.
Uutismedian liitto tarjoaa kouluille maksuttomia oppimateriaaleja ja opettajille täydennyskoulutusta. Liitto teettää aiheeseen liittyvää tutkimusta, tekee yhteistyötä alan muiden toimijoiden, kuten Ylen, JSN:n ja Journalistiliiton kanssa, ja viestii suurelle yleisölle vastuullisen median toimintaperiaatteista.