Kansainvälistä sananvapauden päivää vietetään 3. toukokuuta
30.4.2019Sanasi ovat sormenjälki maailmaan. Sananvapauden ansiosta meillä on mahdollisuus ilmaista itseämme. Sananvapaus edellyttää myös vastuuta. Mieti tarkkaan, millaisen jäljen sinä haluat itsestäsi jättää.
Sananvapauden tehtävä ei ole rikkoa, vaan rakentaa. Erilaisilla mielipiteillä on paikkansa. Mutta vain yrittämällä ymmärtää myös vastakkaista puolta, voimme olla parempi yhteiskunta kaikille.
Kansainvälistä sananvapauden päivää on vietetty maailmanlaajuisesti 3. toukokuuta vuodesta 1993, jolloin YK:n yleiskokous julisti Unescon aloitteesta päivän kansainväliseksi lehdistönvapauden päiväksi (World Press Freedom Day). Päivämäärä on vuonna 1991 hyväksytyn Windhoekin julistuksen vuosipäivä. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.
Sanomalehtien Liitto ja sen jäsenet muistuttavat sananvapauden päivänä 2019 sananvapauteen liittyvästä vastuusta sekä pyrkimyksestä ymmärtää heitä, joilla on täysin erilainen mielipide. Sanomalehdistö kannustaa kaikkia jättämään itsestään paremman jäljen myönteisillä sanoilla ruman ja pahaa aikaansaavan kielenkäytön sijaan.
Olet sitä, mitä sanot
”Kuuntelemalla ja pyrkimällä ymmärtämään omista mielipiteistämme eroavia näkemyksiä, voimme yhdessä rakentaa Suomesta entistäkin parempaa yhteiskuntaa kaikille”, kirjoittaa Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen Medialiiton Agendalla-palstalla.
Sananvapautta käsittelevässä kirjoituksessaan Kirjonen kannustaa kokeilemaan lähiaikoina kertoa toiselle, että sinä olet just hyvä tuollaisena kuin olet. Millaisen vaikutuksen saat aikaiseksi?
Olet sitä, mitä sanot -kirjoitus on luettavissa ja jaettavissa Agendalla-palstalta.