IPI Suomen ryhmän sananvapauspalkinto Learning Together -verkostolle
3.5.2023Lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Institute (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinto on myönnetty suomalaisten naistoimittajien vapaaehtoistyön varassa toimivalle Learning Together -verkostolle.
Suomalaisten naistoimittajien vapaaehtoistyön varassa toimiva Learning Together -verkosto on järjestänyt koulutusta yli 500 afganistanilaiselle naistoimittajalle. Se on parantanut naisten tekemän journalismin laatua ja määrää Afganistanissa hyvin merkittävällä tavalla ja myötävaikuttanut monien uusien medioiden syntymiseen. Verkosto on jatkanut Afganistaniin jääneiden naistoimittajien tukemista myös Talibanin valtaannousun jälkeen ja pitänyt heidän ahdinkoaan ja avuntarvettaan sitkeästi esillä Suomessa.
Learning Together -verkosto aloitti toimintansa vuonna 2009 Eeva Koskisen aloitteesta. Hanke toimi ensimmäiset yhdeksän vuotta Naistoimittajat ry:n puitteissa ja Ulkoministeriön tuella. Noiden vuosien aikana 22 suomalaista naistoimittajaa koulutti kollegoitaan vapaaehtoistyönä Kabulissa sekä turvallisuusriskejä kaihtamatta myös maan syrjäisemmissä osissa. Hanke tuotti darinkielisiä oppimateriaaleja ja valmensi kahdeksan afganistanilaista naistoimittajaa jatkokouluttajiksi. Kurssilaiset perustivat useita naisille suunnattuja radio- ja tv-kanavia sekä lehtiä.
Ulkoministeriön rahoitus päättyi 2018, mutta Learning Together jatkoi toimintaansa itsenäisenä verkostona. Koulutusta alettiin järjestään Zoom-yhteyksien avulla, jälleen vapaaehtoistyönä. Talibanin noustua valtaan elokuussa 2021 lähes kaikki afganistanilaiset naistoimittajat menettivät työskentelymahdollisuutensa. Suorapuheisimmat ja näkyvimmät joutuivat hengenvaaraan. Heidän joukoissaan oli useita suomalaisten kanssa yhteistyötä tehneitä journalisteja.
Learning Together -hankkeen aktiivit ovat jatkaneet yhteydenpitoa afganistanilaisiin naistoimittajiin, järjestäneet heille työtilaisuuksia yhteistyössä Suomen Kuvalehden kanssa ja pyrkineet tuomaan esiin heidän lohdutonta tilannettaan sekä julkisuudessa että suoraan päättäjille. Suomi ei kuitenkaan ole heitä aktiivisesti evakuoinut, eikä hallitus ole tuonut eduskunnalle esitystä humanitaarisesta viisumista, joka mahdollistaisi niin afganistanilaisten naistoimittajien kuin vainottujen venäläisten journalistienkin auttamisen.
Afganistanin naistoimittajien vainoaminen ja hiljentäminen on yksi pahimpia lehdistönvapauteen ja sananvapauteen kohdistuvia rikkomuksia tämän hetken maailmassa. Samalla kun IPI Suomen ryhmä haluaa antaa Learning Together -verkostolle tunnustuksen afgaanijournalistien tukemisesta, se toivoo että Suomen tuleva hallitus edistää humanitaarisen viisumin käyttöönottoa ja muita toimia, joiden avulla Suomi voisi auttaa hengenvaarassa olevia journalisteja.
IPI Suomen ryhmän sananvapauspalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan laajasti edistänyt sanan‐ ja lehdistönvapauden toteutumista sekä journalistien ja median toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnan avoimuutta.
International Press Institute IPI on vuonna 1950 perustettu kansainvälinen sananvapausjärjestö, joka seuraa ja puolustaa tiedotusvälineiden vapautta kaikkialla maailmassa. Järjestöön kuuluu päätoimittajia, median johtajia ja journalisteja noin sadasta maasta. Suomessa järjestöä edustaa International Press Institute Suomen ryhmä ry, jonka puheenjohtaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutuksen tutkintojohtaja Anne Leppäjärvi.