Vastuullista journalismia Tiktokissa
Mediakasvatuksellisessa tutkimus- ja kehityshankkeessa selvitetään, millaista on suomalaisten uutismedioiden tekemä Tiktok-journalismi ja millainen on journalismin rooli nuoren Tiktok-käyttäjän arjessa.
Mediakasvatuksellisessa tutkimus- ja kehityshankkeessa selvitetään, millaista on suomalaisten uutismedioiden tekemä Tiktok-journalismi ja millainen on journalismin rooli nuoren Tiktok-käyttäjän arjessa.
Tiktok on noussut 13–18-vuotiaiden nuorten tärkeimmäksi uutiskanavaksi. Se haastaa totutut journalismin tekemisen tavat ja muodot. Se haastaa myös mediakasvatuksen ja tavan puhua journalismista koulussa.
Kun tässä ajassa tahtoo ymmärtää nuorten suhdetta uutisiin, on jollain tavalla ymmärrettävä myös Tiktokia. Tiktokiin tarvitaan vastuullisia toimijoita ja julkaisijoita. Sinne tarvitaan myös opettajia keskusteluavuksi. Kun koulussa puhutaan mediasta ja journalismista, on yhä useammin tarpeen puhua myös Tiktokista.
Vastuullista journalismia Tiktokissa -hankkeessa pyrimme vastaamaan tähän haasteeseen. Tuotamme tietoa Tiktok-journalismista ja annamme journalisteille, opettajille ja mediakasvattajille työkaluja nuorten tavoittamiseen ja medialukutaidon tukemiseen.
Hanke koostuu laadullisesta nuorten Tiktok-arkeen pureutuvasta tutkimuksesta, journalistien ja uutismedian kustantajien teemahaastatteluista sekä näiden pohjalta tuotettavista työkaluista opetuksen ja toimitusten käyttöön.
Hankkeessa:
Vastuullista journalismia Tiktokissa -webinaarisarjassa tutustutaan Tiktok-journalismin tekemiseen.
Keväällä järjestetään kaksi webinaaria:
28.3. Millainen uutisalusta Tiktok on? Kokemuksia tiktokkaavista uutismedioista
4.4. Millainen sisältö toimii Tiktokissa?
Sarja jatkuu syksyllä, jolloin webinaareissa pohditaan, millaista medialukutaitoa Tiktok vaatii ja opitaan tekemään lyhytvideoita.
Uutisten viikolla 2025 julkaistussa Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksessa selvisi, että TIktok on vahvistanut asemaansa nuorten tärkeimpänä uutiskanavana. Tutkimuksen toteutti Kantar Media Uutismedian liiton toimeksiannosta.
Poimintoja tuloksista:
Uutisten viikon Agendalla-kirjoituksessa mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen nostaa esiin, miten mediakasvatuksen on somen ja tekoälyn aikakaudella vahvistettava luottamusta journalismiin.
”Uutisarki Tiktokissa haastaa medialukutaitoja ja voi nakertaa luottamusta. On välttämätöntä vahvistaa nuorten uskoa siihen, että joihinkin mediasisältöihin voi hyvällä syyllä luottaa”, hän kirjoittaa. ”Journalistinen sisältö voi tuoda somearjen keskelle turvaa ja selkeyttä. Sen soisi olevan kiinteä osa nuorten media-arkea – vaikka sitten aluksi pelkästään Tiktokissa.”
Vastuullista journalismia Tiktokissa -hankkeen kokemusasiantuntijat Viivi Karjalainen ja Mina Törmälä avaavat Uutisten viikolla 2024 julkaistussa jutussa uutisarkeaan Tiktokissa.
Heidän mukaansa somessa on mukavaa törmätä tutun uutistalon postauksiin. Tutun uutismedian logo tai brändivärit herättävät heti fiiliksen luotettavuudesta. Ne nähdessään tietää, että sisältö on tehty journalistisia periaatteita noudattaen. ”Ei tarvitse käyttää energiaa miettiäkseen, että onko sisältö luotettavaa”, Karjalainen kertoo jutussa.
Uutisten viikolla julkaistussa Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksessa selvisi, että Tiktok on noussut nuorten tärkeimmäksi uutiskanavaksi. Tutkimuksen toteutti Kantar Media Uutismedian liiton toimeksiannosta.
Poimintoja tuloksista: