Sananvapaus pelastaa elämää

Sananvapauden rajoittaminen on aina hälytyssignaali siitä, että demokratia horjuu. Suojellaan sananvapautta. Aina ja kaikkialla.

Demokratiamme perusta rakentuu sananvapaudelle

”Vapaa maa, vapaat kansalaiset, vapaus sanoa. Maailman onnellisimmalla kansalla on syytä onneen”, Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen kirjoittaa Medialiiton Agendalla-palstalla.

Sananvapautta käsittelevässä kirjoituksessaan Kirjonen kannustaa vastuullisuuteen ja lähdekriittisyyteen, kun edessä on vahvan informaatiovaikuttamisen ajat. Hän myös muistuttaa, että sananvapauden hyvä tilanne Suomessa säilyy vain, kun siitä pidetään hyvää huolta, joka päivä.

Sananvapauteen kuuluu aina vastuu

Perustuslain turvaama sananvapaus takaa kansalaisille oikeuden ilmaista itseään ja vastaanottaa tietoa. Sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu. Jokainen sanankäyttäjä vastaa viestistään viime kädessä oikeudessa, mikäli lain sallimat rajat ylittyvät.

Lehdissä sisältövastuun kantaa lain mukaan päätoimittaja. Hän vastaa jokaisesta julkaistusta sanasta ja kuvasta, sekä toimituksellisesta sisällöstä että mainoksista. Journalismiin kuuluu olennaisesti eettinen harkinta siitä, mitä kannattaa julkaista.

Vastuullisen journalismin merkki

Vastuullista journalismia

Vastuullinen journalismi tarkoittaa sananvapauden käyttöä sisältövastuun kantaen. Vastuullinen media pyrkii aina tarkistamaan tietonsa mahdollisimman hyvin. Jos virheitä kuitenkin sattuu, media korjaa virheensä asianmukaisesti.

Kaikki Uutismedian liiton jäsenlehdet ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita ja Julkisen sanan neuvoston (JSN) periaatteita.

Millainen toimittaja olisit? Testaa, hallitsetko journalistin ohjeet.